A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Начальник Білолуцької селищної військової адміністрації Олександр КОЗИЧ відзвітував заступнику голови Луганської обласної державної адміністрації Наталії РОМАНЕНКО стосовно результатів роботи Білолуцької селищної військової адміністрації у 2023 році

Дата: 16.02.2024 10:30
Кількість переглядів: 85

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

15 лютого 2023 року заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Наталія Анатоліївна РОМАНЕНКО прибула з робочим візитом до міста Черкаси.

В ході поїздки була проінспектована робота Попаснянського гуманітарного хабу, який знаходиться у місті Черкаси та відмічений професіоналізм співробітників хабу і спеціалістів, які там працюють згідно із заключеними меморандумами про співпрацю. Відмітила високий рівень послуг, що надаються в хабі для ВПО з Луганщини.

В ході робочого візиту був заслуханий звіт начальника Білолуцької селищної військової адміністрації Олександра КОЗИЧА, з підсумками виконаної роботи за 2023 рік Білолуцької селищної військової адміністрації.

«Білолуцька селищна територіальна громада утворена 25 жовтня 2020 року з адміністративним центром у селищі міського типу Білолуцьк, яка включає вісімнадцять населених пунктів.

Відповідно до Указу Президента України від 23 вересня 2022 року № 665/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Луганській області» утворено Білолуцьку селищну військову адміністрацію Старобільського району Луганської області, яка перебуває під тимчасовою окупацією рф.

Станом на 31.12.2023 року штатна чисельність працівників Білолуцької СВА – 44 осіб, фактична – 21 особа.

Керівництво Білолуцької СВА активно допомагає ЗСУ України. У 2023 році було передано військовим гуманітарну допомогу, оргтехніку, будівельні матеріали та інструменти для будування фортифікаційних споруд, маскувальні костюми типу кікімора, маскувальні сітки, сітки рабиці, тепловізори та оптичних прицілів. Все це було придбано за власні кошти, спонсорську благодійну фінансову допомогу та за сприяння меценатів.

На постійній основі проводиться активна ветеранська політика. З метою забезпечення соціальної та фінансової підтримки учасників бойових дій та членів їх сімей, які є мешканцями Білолуцької затверджена «Програма надання одноразової матеріальної допомоги учасникам бойових дій та членам їх сімей, які є мешканцями Білолуцької селищної територіальної громади Старобільського району Луганської області на 2023 рік», виплати якої було розпочати вже в жовтні 2023 року.

Станом на кінець року за матеріальною допомогою звернулися чотири сім’ї загиблих та один ветеран війни з другою групою інвалідності. Виплачена матеріальна допомога на загальну суму 220 тис. грн.

Аналогічну Програму надання матеріальної допомоги було затверджено на 2024 рік.

Проведено моніторинг з виявлення дітей військовослужбовців Збройних Сил України та інших оборонних структур, які знаходяться на підконтрольній території України та здійснено привітання подарунками з нагоди Дня Святого Миколая Чудотворця 54 дітей.

Ведеться робота з соціального захисту населення та робота з ВПО.

Станом на грудень 2023 року було виявлено 44 сімей, які виїхали з Білолуцької громади на підконтрольну територію України, загалом 138 осіб, з них 56 дітей. Також виявлено 38 сімей, які мають пільгові категорії.

З метою підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб, соціально незахищених верств населення затверджено Комплексну програму підтримки внутрішньо переміщених осіб на період 2023-2025 років, забезпечено проведення інформаційної, консультаційної, підтримки серед внутрішньо переміщених осіб, роз’яснювальної роботи щодо перенаправлення для надання повноцінної допомоги за місцем фактичного перебування.

Створений Координаційний центр підтримки цивільного населення при Білолуцькій СВА та Рада з питань внутрішньо переміщених осіб. Надається безоплатна юридична, правова та соціально-психологічна допомога у м. Черкаси. Ведеться прийом громадян щодо інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, спрямованої на підвищення обізнаності з питань прав та гарантій у сфері соціального захисту.

В Білолуцькій СВА працює телефонна лінія для звернень громадян.

Ведеться робота із запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Відновлено списки первинного обліку дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Проводиться робота з пошуку зв’язку з громадянами, які перебувають на обліку служби у справах дітей Білолуцької СВА. Відновлено та проводиться робота з інвентаризації облікових справ громадян, які перебувають на квартирному обліку щодо поліпшення житлових умов, зокрема, дітей̆-сиріт, дітей̆, позбавлених батьківського піклування та робота з пошуку зв’язку з громадянами, які перебувають на обліку служби у справах дітей Білолуцької СВА.

Служба у справах дітей постійно співпрацює з відділом освіти Білолуцької селищної ради, а саме надані списки дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, які перебували на обліку у службі станом на 01.01.2023 року для надання грошової компенсації, згідно з чинним законодавством з метою придбання шкільної та спортивної форми дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах Білолуцької громади.

Також надані списки дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, які у 2022-2023 роках набули повноліття для виплати одноразової грошової допомоги у зв’язку досягненням ними повноліття згідно зі ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

В рамках літньої оздоровчої компанії у 2023 році охоплена оздоровленням/відпочинком 21 дитина.

На сьогодні в нашій громаді освітні послуги надає один заклад загальної середньої освіти – Білолуцький ліцей та один заклад дошкільної освіти – ЗДО «Колобок». У них здобувають освіту діти внутрішньо переміщених осіб, діти, які перебувають за кордоном і, що дуже важливо, діти з тимчасово окупованих територій.

Протягом 2023 року у рамках співпраці Міністерства освіти й науки з міжнародними партнерами – благодійними фондами комп’ютерною технікою забезпечено 10 педагогічних працівників та 14 здобувачів освіти, придбано та передано педагогічним працівникам для використання в освітньому процесі програмне забезпечення «Електронний засіб навчального призначення «Дидактичний мультимедійний контент для НУШ «КМ MEDIA ED Profі» для учнів 1-5 класів.

Навчання дітей здійснюється з використанням електронної платформи «Моя школа», яка передбачає збереження конфіденційної інформації про дитину. До освітнього процесу залучено 19 педагогічних працівників. У 2023 році документи про освіту отримали 26 учнів.

За 2023 року ЦНАПом було надано 29 адміністративних послуг та отримано доступи до заблокованих реєстрів.

Здійснюється комунікація з внутрішньо переміщеними особами щодо їх способів пошуку роботи або перекваліфікації, допомога в постановці на облік до центру зайнятості та подальшого їх супроводу.

За співпраці з Луганським обласним центром зайнятості ведеться обслуговування громадян Білолуцької СТГ в онлайн режимі, а саме: надання консультацій, постановка на облік до ЦЗ, допомога в пошуку роботи, перекваліфікації, отримання ваучера на навчання.

В такий спосіб поставили 6 осіб ВПО на облік, 1 особа долучилася до громадських робіт.

Триває робота з відновлення та розвитку соціальної, економічної та культурної сфери, зменшення негативних соціально-економічних наслідків, які виникли в результаті тимчасової окупації території громади.

На постійній основі ведеться пошук урядових програм та інші матеріали щодо розвитку підприємництва, грантових програм, що направлені на розвиток власної справи, про можливість участі в них інформується населення громади.

Відбувається навчання з питань: розробки та реалізації програми комплексного відновлення територіальних громад, створення сприятливих умов для співпраці з інвесторами, стимулювання активності в громадах та інші.

Затверджений Календарний план відновлення роботи виконавчих органів державної влади та забезпечення життєдіяльності населення на деокупованих територіях Білолуцької СТГ, в якому відображені заплановані заходи та необхідні людські, фінансові, матеріально-технічні ресурси для максимально ефективного відновлення та упорядкування ситуації на деокупованих територіях.

Протягом року було підписано ряд меморандумів про співпрацю та проводились перемовини з питань отримання міжнародної технічної та гуманітарної допомоги з рядом організацій. Завдяки чому відбулася роздача зимового одягу для найбільш уразливих категорій дітей із числа ВПО за співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та була отримана гуманітарну допомогу, серед якої оргтехніка і обладнання для ЦНАПу Білолуцької СВА, ноутбуки і планшети для вчителів та здобувачів освіти.

Протягом 2023 року було прийнято та оброблено 23 повідомлення щодо пошкодженого нерухомого майна жителів Білолуцької СТГ.

Тривала робота з накопичення матеріального резерву та налагодження роботи СВА.

Проведено інформаційну роботу з аграріями Білолуцької СТГ щодо їх реєстрації у Державному аграрному реєстрі, а також проведено роз’яснювальну роботу з аграріями та сільськогосподарськими підприємствами щодо порядку обстеження полів на наявність вибухонебезпечних предметів перед проведенням польових робіт після деокупації.

Загалом, протягом 2023 року Білолуцькою СВА проводилася робота з відновлення документів та доступів до державних реєстрів, що були втрачені внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну та тимчасовою окупацією Білолуцької СТГ.

Для підтримки жителів громади, що були вимушені виїхати до інших регіонів України, Білолуцькою СВА розробляються програми, завдяки яким різного роду допомогу можуть отримати усі вікові та соціальні верстви населення, навіть в умовах дистанційної роботи реалізуються права громадян на інформацію, освіту, соціальний захист, правову допомогу тощо.

Білолуцька СВА у своїй діяльності керується виключно чинним законодавством України, приймаються юридично обґрунтовані рішення в межах повноважень військової адміністрації, здійснюються виважені кроки та накопичуються матеріальні ресурси для забезпечення першочергових потреб населення, комплексного відновлення життєдіяльності громади та органів державної влади після деокупації», - зазначив начальник Білолуцької СВА Олександр КОЗИЧ.

Наталія РОМАНЕНКО відмітила високу кваліфікацію та професіоналізм співробітників Білолуцької селищної військової адміністрації. Подякувала за виконану плідну роботу та побажала колективу військової адміністрації успіхів в подальшій діяльності, скорішої перемоги, звільнення тимчасово окупованих територій та повернення на рідну Луганщину.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора