Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

27 січня - День пам'яті жертв Голокосту

Дата: 27.01.2024 12:01
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

27 січня вшановуємо пам'ять жертв Голокосту – однієї з найжахливіших трагедій в історії людства. Ця дата була встановлена Генеральною Асамблеєю ООН від 1 листопада 2005 року не випадково, адже цього дня 1945 року солдати 1-го Українського фронту звільнили ув'язнених найбільшого нацистського концтабору Аушвіц. 

 

Під час Другої світової війни солдати Третього Рейху та їхні союзники переслідували та масово знищували євреїв, а також представників ЛГБТ, військовополонених, людей з інвалідністю та психічними захворюваннями та всіх, хто на думку нацистів був "неповноцінним".  

 

"Неповноцінних" за нацистськими переконаннями людей утримували у спеціальних концентраційних таборах, які називали "таборами смерті". Через жахливі умови утримання, недоїдання та відсутність медицини ув'язнені часто навіть не доживали до страти. На жертвах таборів смерті ставили жахливі експерименти та примусово стерилізували євреїв.

 

Найбільшим нацистським концтабором був Аушвіц у польському місті Освенцим. В Україні найвідомішим місцем масових розстрілів євреїв є урочище Бабин Яр, а також розташований поряд Сирецький концтабір. Точна кількість жертв Бабиного Яру невідома; називаються числа від 70 до 150 тисяч. 

 

У резолюції ООН зазначено, що: «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, і буде завжди слугувати усім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередження…». 

 

Ми завжди повинні пам’ятати, що усі люди народжуються вільними та рівними у своїй гідності та правах. Жодна форма расизму або расової чи релігійної дискримінації є недопустимою та неприйнятною. Ніколи не можна забувати про жорстокі злочини Голокосту, щоб більше ніколи не допустити подібного! 

 

Ніколи більше! Ніколи знову!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора