Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

28 червня День Конституції України

Дата: 28.06.2023 08:58
Кількість переглядів: 57

Фото без опису

Сьогодні, 28 червня, Україна відзначає День Конституції України – головного нормативно-правового акта держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, права та обов’язки громадян. Конституція – наше національне надбання, вона відображає нашу багату історію, зокрема глибоке історичне коріння, тяглість і європейську зорієнтованість. Конституція ґрунтується на принципах поваги до особи і недоторканості її прав і свобод, а ще забороняє дискримінацію. Міжнародне співтовариство назвало Конституцію України однією з найбільш демократичних в світі.  

Автором першої в історії людства конституції демократичного суспільства є Пилип Орлик, адже саме він уклав договір, який в народі називають «Конституція Пилипа Орлика». Документ був укладений 5 квітня 1710 року у місті Бендери між новообраним гетьманом Пилипом Орликом, козацькою старшиною і козаками Війська Запорозького. Він вперше в світі встановив поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судову, а також запроваджував принцип делегування прав, закріплював розподіл влади та описував механізми управління державою. Згідно нього Україна одна з перших в Європі на законодавчому рівні закріплювала волю і право на вибір народу. 

В умовах повномасштабного вторгнення, цінності, закладені в Основному Законі України, для кожного з нас набувають більш вагомішого і більш глибинного змісту, оскільки ми вкотре змушені відстоювати своє життя і свій вибір у той час, як росія продовжує спроби привласнити українську історію, відібрати наші надбання, наших людей, дітей, майбутнє.  

Нехай Конституція завжди буде нашою опорою та гарантує нам свободу, прогрес та процвітання!

Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора