Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція

Дата: 09.06.2023 19:53
Кількість переглядів: 99

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

8 червня у м. Київ відбувся Форум «Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція», який організував Швейцарсько-український проєкт DECIDE та Луганська обласна державна адміністрація. До участі у заході були запрошені представники Міністерства освіти і науки України, народні депутати України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Мінвідновлення та Мінреінтеграції, Освітній омбудсмен України, Посольства Швейцарії в Україні, начальник Луганської ОВА, а також начальники військових адміністрацій населених пунктів та керівники відділів освіти усіх 26 громад Луганської області.  

Як зазначив очільник Луганської ОВА Артем Лисогор: «Ми розуміємо, що відновлення Луганщини після деокупації буде тривалим та непростим. Але діти не можуть бути втраченим поколінням. За свідомість дітей завжди варто боротися. Неможливо історію всього світу переписати під одну країну». 

У своїй презентації директор Департаменту освіти і науки Луганської ОДА Юрій Стецюк продемонстрував освіту Луганщини під час війни. Він звернув увагу присутніх на відновлення освітнього процесу у закладах освіти Луганщини на підконтрольній території України за дистанційною формою навчання у 2022-2023 навчальному році; на досягнутих результатах учнів та вчителів в олімпіадах, конкурсах; випускники закладів загальної середньої освіти області отримали свідоцтва з відзнакою, золоті та срібні медалі. Керівником Департаменту освіти і науки була представлена Дорожня карта відновлення освіти Луганщини після де окупації, яка враховує два сценарії: повернення контролю за частиною території та відновлення в межах адміністративних кордонів включно із Луганськом. 

І саме освіта є тим ключовим напрямком у відновленні та реінтеграції Луганської області. Експертами проєкту DECIDE було презентовано Стратегію відновлення та розвитку сфери освіти Луганської області на період 2023-2027 рр., спрямовану на подолання наслідків повномасштабного збройного вторгнення рф на територію України та тимчасової окупації окремих районів Луганської області з 2014 року. Під час панельних дискусій були обговорені напрямки щодо відновлення деокупованих територій, визначені перші кроки в організації освітнього процесу на деокупованих територіях. До обговорення питань відновлення освіти на деокупованих територіях, забезпечення права дітей на якісну та доступну освіту в умовах війни в рамках форуму долучились також Сергій Бабак - голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, народні депутати України та експерти проєкту DECIDE.  

Проєкт DECIDE від початку війни надавав допомогу освітянам Луганської області. І як завжди на висоті були експерти Сергій Яцковський, Андрій Мацокін, Ксенія Плєвако, які надали консультації під час семінару-тренінгу для представників Луганської області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора