A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Оберігайтесь шахраїв!

Дата: 04.05.2023 09:24
Кількість переглядів: 74

Фото без опису

Нині шахрайство в Інтернеті набуває все більших масштабів. Методів шахрайства в мережі, як і в інших сферах життя, безліч. Щось змінюється, щось зникає, щось з’являється нове, але мета залишається незмінною: видурити гроші чи інші матеріальні блага у жертви. Способів обману безліч, проте найпопулярнішими в нинішньому році є такі:

  1. Прохання позичити грошей через месенджер (у цьому разі вам приходить у месенджер прохання від знайомої (часто – не близько) вам людини позичити грошей на короткий строк. Не поспішайте допомогти другу – зв’яжіться з тим, хто, як ви вважаєте, просить гроші іншим способом – телефоном, в іншому месенджері, електронкою, через знайомих – і перевірте, хто вам писав.Часто виявляється, що шахраї зламують акаунт і розсилають прохання всім, хто є у списку друзів чи контактів власника).
  2. Фінансова допомога від міжнародних організацій чи уряду України (ця схема набула особливої популярності після початку повномасштабної фази російсько-української війни, коли як уряд України, так і різноманітні міжнародні організації почали здійснювати виплати для українців, постраждалих від війни. Про ці виплати чули всі, однак мало хто знає, як знайти правдиву інформацію про донорів і умови її отримання. Тому інтернет, особливо соцмережі, прямо забитий оголошеннями та посиланнями на цю «допомогу». Далі все за класикою – з автора звернення врешті видурять останні гроші, а допомоги він не отримає. Тому нагадуємо ще раз – інформацію про програми підтримки від держави завжди публікують офіційні джерела (домен gov.ua). Також відповідні сповіщення з’являються в Дії. Тож ретельно перевіряйте онлайн-ресурси, які мають виплачувати допомогу).
  3. Збір коштів для військових (цей вид шахрайства також породжений війною і тим станом української армії, який ми маємо. Проте, багато покидьків користуються цією ситуацією , тому надсилайте гроші або особисто вам знайомим людям (а у кожного з нас тепер є знайомі-солдати), або перевіреним волонтерам і фондам. До цього ж розряду відноситься ще підліший спосіб крадіжки грошей – найбільш ниці покидьки видурюють гроші з родичів зниклих безвісти чи військовополонених. Це взагалі за межею розуміння, але це є. Як би не було вам важко у таких обставинах, не поспішайте і не піддавайтеся психологічному тиску. Перевіряйте інформацію і працюйте насамперед з державою з цього питання).
  4. Інтернет-жебрацтво (цей спосіб видурити гроші приблизно з того ж ряду, що й попередній. Просто його дещо потіснила війна. Всі бачили слізні прохання на лікування, підкріплені назвами жахливих діагнозів і моторошними фото «хворих». Особливо часто шахраї використовують дітей, яким «терміново потрібна операція за кордоном», а батьки у них бідні. Одним словом, «допоможіть добрі люди, гаманець з грошима відірвало». Шахраї можуть вигадувати історії про хвороби, ілюструючи фотографіями чужих дітей, або створювати оголошення-дублери реальних благодійних організацій, які є точною копією справжнього, змінюються тільки реквізити для перерахування грошей. Порада і тут проста – не поспішайте піддаватися на емоції. Якщо хочете допомогти – перевіряйте, з’ясовуйте всі обставини справи, намагайтеся зв’язатися з прохачами особисто).
  5. Продаж так купівля товарів, що не існує (потенційного покупця намагаються привабити низькими цінами, акційними пропозиціями, знижками тощо. Головне – не поспішайте з передоплатою, скільки б вона не становила. Краще трохи переплатити за доставлення з післяплатою, ніж просто втратити гроші. Якщо це інтернет-магазин – спочатку переконайтеся, що він взагалі існує в природі. Пошуковики у нас ще ніхто не забороняв, до того ж порядні продавці завжди дають можливість оплатити товар після отримання. Або ж доставляють його у перевірені точки доставлення – Розетку, Епіцентр тощо. З купівлею товару, який продаєте ви, ситуація трохи інша – тут шахраї всіма способами намагаються отримати доступ до ваших банківських реквізитів. Ще раз нагадуємо: для перерахування грошей на картку, нічого, крім 16 цифр її номеру, зазначених на лицьовій стороні, не треба. Окрім того, уже кілька років як робити P2P-перекази можна за номером телефону. Наприклад, ця функція доступна в monobank і ПриватБанку. Більше нічого нікому не повідомляйте – ні термін дії картки, ні CVV/CVC (три цифри на звороті картки. – Ред.), ні PIN-код. Навіть якщо вам дзвонить «працівник банку» і просить «підтвердити переказ»).
  6. Здача в оренду житла, що не існує (ця схема також набула особливої популярності після початку повномасштабних бойових дій, коли величезна кількість українців стали вимушеними переселенцями. Шахраї відреагували на попит і жорстку конкуренцію за недороге житло. Тому шквал оголошень про здачу житла, що не існує зріс. Зазвичай ціна такої пропозиції нижча за ринок, а коли потенційний наймач зв’язується з «власником», виявляється, що житло вже майже зняли інші, тому треба його «забронювати». В залежності від обставин «бронювання» буде коштувати від кількох сотень до кількох десятків тисяч «передоплати». Після того, як вказана сума буде перерахована, «власник» квартири зникне разом із квартирою. Рецепт простий – ніяких заочних передплат. Лише особиста зустріч у пропонованій в оренду квартирі, перевірка документів на житло і у власника. Усі розрахунки – виключно після підписання договору та з розписками. Як варіант – банківський переказ з чітким призначенням платежу).
  7. Призи та розіграші (про те, що ви виграли якийсь «приз», ви дізнаєтеся зазвичай або з месенджера, або вам дзвонять представники фірми, яка організувала розіграш. Тому спочатку подумайте – чи взагалі ви брали участь у якомусь розіграші, купували лотерею, реєструвалися в якійсь акції тощо. Інша схема, особливо популярна в соцмережах, де розміщуються оголошення від начебто відомої фірми про розіграш призів чи взагалі роздачу товарів безкоштовно, бо вони «пошкоджені» або «застаріли». Автор особисто бачив у своїй стрічці на Фейсбук два таких пости – в одному роздають автівки відомої марки, в другому – велосипеди не менш відомого бренду. Усе, що треба – залишити коментар. Як і в першому, так і в другому разі все закінчиться тим, що за «безкоштовний приз» з вас видурять немалі гроші. Бо виявиться, що треба «заплатити податок» або у вас в останній момент зненацька з’явилися конкуренти на його отримання. Тому – не женіться за «халявою»).
  8. Пропозиції роботи (приблизно та ж сама ситуація з нескладною роботою вдома, яка, до того ж непогано оплачується. Це може навіть бути пропозиція «збирати авторучки вдома», яка була популярною ще на зорі Незалежності. Для цього вам пропонують купити набір з авторучок, ковпачків та стриженів, які ви маєте зібрати докупи, а потім фірма вам заплатить за цю роботу. Важко повірити, але ця схема досі працює, хоча, здається, вже всі знають її наслідки. Інша популярна схема – «переклад текстів», «копірайтинг», «інша робота в інтернеті». Така робота дійсно існує, але за її виконання з вас ніколи не попросять грошей, як і за будь-яку іншу. Взагалі – будьте обережні з будь-якими привабливими пропозиціями роботи. У кращому разі ви просто зробите комусь роботу безкоштовно – напишете задарма той же текст чи зробите переклад, а в гіршому – перерахуєте шахраям немалі гроші. Тому подумайте – чому на вакансію з нескладними обов’язками і високою оплатою шукають кандидатів в інтернеті).
  9. Криптовалюта, обмін валют, переказ коштів (це взагалі хіт останніх років. Про криптовалюту і казкові історії збагачення чули всі. І чомусь людям здається, що криптовалюта – то якийсь аналог золотої рибки. Знай лишень бажання загадуй. На це і розраховують всілякі «криптовалютні гуру», пропонуючи недалекоглядним людям заробити астрономічні гроші, вклавши в їхній проєкт невеличку суму. Так, дійсно, на криптовалюті можна заробити великі гроші. Однак для того треба розбиратися в предметі. А за будь-які знання треба платити. І «на халяву» нікому нічого не дається. Особливо на криптовалютному ринку. Між іншим, і тут схема зводиться до того, що з вас попросять грошей наперед, бо їх необхідно вкласти в «терміновий суперпроєкт, який принесе мільйони». Порада проста – перед тим, як вірити черговому «гуру», поцікавтеся, принаймні, двома речами: хто він такий і в яку, власне, крипту, ви вкладаєте гроші).

Перелічені вище шахрайські методи – далеко не всі способи, за допомогою яких спритники видурюють у співгромадян «зайві» накопичення. Однак їх усі поєднує кілька речей. Це – розрахунок на жадібність, страх, надавлювання на емоції, важкий матеріальний чи моральний стан жертви. Тому і поради тут досить прості. Головне – не поспішайте. І не женіться за «халявою». Пам’ятайте – безкоштовний сир є лише у мишоловці. Ну, а якщо ви все ж стали жертвою шахраїв – а від цього ніхто не застрахований – то не треба соромитися і приховувати. Зверніться до поліції. Шанси на повернення втрачених коштів, хоча і невеликі, але є. Утім, – і це головне – ваше звернення допоможе вберегти інших від шахрайства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора