Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Освіта… Освітяни… Діти…Війна... Разом до Перемоги!

Дата: 24.02.2023 13:09
Кількість переглядів: 85

https://youtu.be/2yOL1h35TZA

Освіта… Освітяни… Діти…Війна... Разом до Перемоги!

...Рік…Вже рік, проміжок часу, який відраховувався кожного дня. 365 днів – такі довгі,  нескорені і незламні. День за днем впевнено крокуємо до Перемоги!

Майже відразу після повномасштабного вторгнення російських військ, Білолуцька громада перебуває в умовах окупації. Частина її мешканців змушена була покинути рідні домівки, шукати прихистку в центральних, західних областях України чи за кордоном. Але багато хто, з різних причин, залишився на тимчасово окупованій території.

 В перші дні війни всі працювали із жахом в очах, з не сприйманням всього, що навколо відбувалося, але організовано і злагоджено. Окрім питання організації навчання в умовах воєнного стану, учні, їх батьки, працівники закладів освіти, жителі громади збирали і передавали гуманітарну допомогу жителям міста Старобільськ, які постраждали під час обстрілів в перші дні війни. Також була надана гуманітарна допомога багатодітним, малозабезпеченим та прийомним родинам з числа жителів Білолуцької селищної ради.

По завершенню навчального року для випускників закладів загальної середньої світи були замовлені документи про освіту державного зразка. Випускникам була надана можливість  отримати документи будь-яким зручним для них шляхом: особисто, «Новою поштою» чи через родичів. Це сприяло реалізації права учнів на продовження навчання не тільки в Україні, але й за її межами, збереженню інтелектуального потенціалу громади.

Підготовка до нового навчального року була вкрай важкою. У попередні роки у закладах освіти протягом літніх канікул проводилися ремонтні роботи, відкривалися нові майданчики, закуплялися нові меблі для школярів за програмами «Нової української школи», отримували нові підручники, чекали до школи першокласників. В цьому році – невідомість: діти, педагогічні кадри, засоби навчання, освітні технологічні ресурси. І крок за кроком разом з нашим Департаментом освіти і науки Луганської ОДА, з керівництвом Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, Старобільської районної військової адміністрації, з керівниками відділів (управлінь) освіти Луганщини ми розпочали 2022-2023 навчальний рік вчасно і організовано.

Відповідно, гостро постало питання організації освітнього процесу за українськими програмами для дітей дошкільного та шкільного віку. Адже окупаційна влада запровадила в закладах освіти навчання російською мовою і за російськими програмами, тим самим позбавивши українців  права навчатися рідною мовою, отримати документ про освіту, який би давав  широкі можливості для подальшого навчання не тільки на теренах України, але й за кордоном. За погодженням з Департаментом освіти і науки Луганської ОДА було відновлено освітній процес у 2-х закладах освіти Білолуцької селищної ради: Білолуцькому ліцеї та дошкільному закладі «Колобок». Цьому передувала значна робота щодо підбору педагогічних кадрів, технічного забезпечення освітнього процесу, залучення дітей до навчання. Тому 2022-2023 навчальний рік у режимі онлайн для учнів та дошкільнят розпочався дещо незвично. На сьогодні загальну середню освіту здобуває 96 учнів. Освітній процес забезпечують педагогічні працівники, які проживають на неокупованій території України, а, отже, мають доступ до всіх необхідних ресурсів. До навчання дітей залучені педагогічні працівники не лише Білолуцької громади, але й інших територій Луганщини, зокрема Міловської, Новопсковської та Попаснянської громад. З метою уникнення на тимчасово окупованій території ризиків щодо безпеки дітей та їх батьків для здобувачів освіти, за сприяння Міністерства освіти і науки України, були розроблені електронні освітні ресурси, які дозволяють зберігати конфеденціальну інформацію про кожну дитину.

З листопада минулого року відновлено освітню діяльність у закладі дошкільної освіти «Колобок» Білолуцької селищної ради. ЗДО «Колобок» це заклад освіти з короткотривалим режимом перебуванням. Робота закладу спрямована на підготовку дитини до школи, для маленьких майбутніх школярів. Заняття проходять дистанційно за українською програмою (все конфіденційно).

Особливу увагу керівники закладів разом з колективом приділяють організації  національно-патріотичного виховання учнів, вихованців, забезпеченню їх участі у обласних та всеукраїнських конкурсах і змаганнях, спілкуванню з воїнами ЗСУ. Про результати участі та їх досягнення свідчать отримані грамоти, дипломи, подяки. Інформація про проведені заходи розміщена на сайті https://www.facebook.com/profile.php?id=100085232351722

Віримо, що недалеко той час, коли не гинутимуть люди у пеклі війни, не здригатиметься від вибухів земля і кожен зможе повернутися до свого дому, навчатися  разом з друзями, займатися улюбленими справами та будувати своє майбутнє разом з Україною на рідній землі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора