A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Що таке медіація так які її функції

Дата: 01.02.2022 13:52
Кількість переглядів: 363

Безоплатна правова допомога |

15 грудня 2021 року набрав чинності Закон України «Про медіацію», згідно норм ст. 1 цього закону медіація - позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.

Законодавство про медіацію ґрунтується на Конституції України і складається з цього Закону та інших нормативно-правових актів.

З прийняттям Закону України «Про медіацію» були внесені зміни в Кодекс законів про працю України, Земельний кодекс України, Господарський процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, Кодекс адміністративного судочинства, Закон України «Про нотаріат», Закон України "Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю", Закону України "Про судовий збір".

Медіація може бути застосована незалежно від того чи знаходиться справа у суді (досудова, післясудова, позасудова медіація та медіація в процесу судового розгляду), тобто за допомогою до медіатора сторони мають право звернутися на будь-якій стадії виникнення конфлікту та за допомогою медіатора спробувати урегулювати спір в якому будуть враховані інтереси кожної сторони.

Важливою складовою є те, що медіатор є нейтральною стороною, яка не має власної компетенції приймати рішення або генерувати варіанти різних рішень, медіатор, як посередник, не висловлює своїх уподобань, та не є суддею, а тому під час процесу він не виказує будь-яких оцінювальних суджень, його завдання – рухатися між сторонами, бути перекладачем, передавачем думок та інтересів сторін, що сприяє ефективному пошуку найкращих рішень, враховуючи та виявляючи справжні інтереси кожної зі сторін, медіатор допомагає сторонам почути один одного та  визначити питання, через які між ними виникають непорозуміння, та розглянути різні шляхи вирішення спору. Для того, щоб сторони домовилися про варіант врегулювання спору, медіатор може конфіденційно спілкуватися зі сторонами, часом навіть без присутності іншої сторони (чого суддя ніколи не може робити у випадку врегулювання справи в суді).

Відповідно до ст. 4 Закон України «Про медіацію» медіація проводиться за взаємною згодою сторін медіації з урахуванням принципів добровільності, конфіденційності, нейтральності, незалежності та неупередженості медіатора, самовизначення та рівності прав сторін медіації. Тобто сторони самостійно для себе вирішують чи приймати участь у медіації ч ні, також є можливість обрати медіатора з яким комфортно сторонам буде працювати, вся інформація яку нададуть сторони як окремо один від одного так і на сумісних зустрічах є конфіденційною та такою яке не підлягає розголосу, сторона самостійно вказує медіатору, яку саме інформацію не потрібно знати іншій стороні.

Під час проведення медіації, за бажанням та згодою сторін, можливо залучати третіх осіб та фахівців таких як юрист, адвокат, психолог та ін.

Медіація дозволяє уникнути неприємних емоцій, які часто залишаються по закінченню розгляду справи в суд, обидві сторони беруть активну участь у досягненні варіанту вирішення спору.

Переваги в медіації полягають в тому, що це може бути як економія часу так і економія фінансових ресурсів; також можливість сторонам впливати на результат медіації; конфіденційність процедури та менший стрес ніж у судовому порядку; можливість збереження чи відновлення стосунків або ж ділових взаємин.

У разі виникнення питань просимо Вас звертатися до сектору «Новопсковське бюро правової допомоги» за адресою: вул. Українська, б.114, смт. Новопсков старобільського району Луганської області, або за телефонами :

тел : 099-743-03-78 – сектор «Новопсковське бюро правової допомоги»

тел : 0(800)213-103 – гаряча лінія


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора