A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

ШАНОВНІ СУБ’ЄКТИ ГОСПОДАРЮВАННЯ!!! Легальна заробітна плата – соціальний захист кожного

Дата: 28.09.2021 11:10
Кількість переглядів: 268

Легалізація заробітної плати – захист майбутнього кожного працюючого

 Стаття 43 Конституції України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижчої від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.                                                                                                               Законом України “Про державний бюджет України на 2021 рік” встановлено розмір мінімальної заробітної плати: у місячному розмірі: з 1 січня - 6000 гривень, з 1 грудня - 6500 гривень; у погодинному розмірі: з 1 січня - 36,11 гривні, з 1 грудня - 39, 12 гривні, з якої повинні бути сплачені усі податки та єдиний соціальний внесок. А це означає, що розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати. Якщо працівнику нараховано заробітну плату меншу мінімальної та здійснено нарахування єдиного соціального внеску із суми різниці між мінімальною заробітною платою та фактично нарахованою, страховий стаж для обчислення пенсії розраховуватиметься з врахуванням сплати внеску від фактично нарахованої (заробленої працівником) заробітної плати.                                                    Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.                                                                         Чимало роботодавців ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і, бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в “конвертах”. Погодившись на одержання зарплати в “конвертах”, громадяни України свідомо обкрадають самі себе. Бо лише офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу. Такі явища, як зарплата в “конвертах” та робота без оформлення трудових відносин, мають глибокі корені й руйнують суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто отримує неофіційну заробітну плату.                         Легалізація заробітної плати актуальна з двох причин:

–збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, в т.ч. до Пенсійного фонду України;

–соціальні гарантії для найманих працівників, розмір яких залежить від тривалості страхового стажу.

Працівник, який отримує зарплату в “конверті” офіційно вважається непрацюючим. Йому не зараховується страховий стаж, а відповідно: – він не буде одержувати пенсію по віку; – його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій; – у нього немає права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, права на охорону праці, права на соціальне страхування.                                                                                      Здебільшого проблемним питанням щодо легалізації заробітної плати виникає у суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб, тобто підприємець, частково приховуючи виручку від реалізації товарів, робіт, послуг, виплачує доходи найманим працівникам, які не обліковані в бухгалтерських документах, а також використовує працю найманих працівників, офіційно не зареєстрованих як наймані особи. Найнижчий рівень заробітної плати на недотримання керівниками мінімальних гарантій є в галузі сільського господарства, торгівля та супутніх послугах.

На протязі серпня місяця 2021 року було здійснено інспекційне відвідування суб’єкта господарювання (надалі - ФОП) який використовує найману працю на території Білолуцької територіальної громади за результатами якого на останнього було винесено припис про усунення порушених прав працівників, складено протокол про адміністративне правопорушення та направлено матеріали до поліції щодо скоєного злочину так як у ФОПа було встановлено, що 4 особи працювали без оформлених трудових відносин.

ШАНОВНІ СУБ’ЄКТИ ГОСПОДАРЮВАННЯ Пам’ятайте, що кожна гривня податку із заробітної плати, що надійде до бюджету, вплине на забезпечення Вашої гідної пенсії. Також відповідально до цього питання мусять поставитися самі роботодавці, не порушувати закон, оформляти належним чином трудові відносини зі своїми працівниками. Варто не забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків є грубим порушенням Законів України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність (ст. 265 Кодексу законів про працю, ст. 175, 212, 212-1 КК України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора