A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Податковий борг фізичних осіб – громадян: що необхідно знати

Дата: 14.09.2021 15:58
Кількість переглядів: 194

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли. Статтею 67 Конституції України визначено обов’язок кожної людини сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Основним законом з питань оподаткування є Податковий кодекс України (далі - ПКУ).

Відповідно до п. 15.1. ст. 15 ПКУ платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування згідно з ПКУ або податковими законами, і на яких покладено обов’язок із сплати податків та зборів згідно з ПКУ.

Нагадуємо, що податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю сплачуються фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення відповідного податкового повідомлення-рішення.

Сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ є податковим боргом.

При цьому, у разі наявності у платника податкового боргу до 3060 грн, податкова вимога боржнику не надсилається, але на заборговану суму нараховуються штрафні санкції та пеня.

Фізична особа – громадянин, яка не є суб’єктом господарювання, може отримати інформацію про наявність (відсутність) податкового боргу, скориставшись Електронним кабінетом, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Також звертаємо увагу, що за наявності податкового боргу при заповненні розрахункового документу на сплату податків у полі «призначення платежу» необхідно дотримуватися вимог наказу Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666 та зазначати код виду сплати 140 – надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу.

Головне управління ДПС у Луганській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора