A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

До уваги жителів територіальної громади!

Дата: 05.07.2021 13:49
Кількість переглядів: 241

 

Фото без опису

Випалювання рослинності та її залишків залишається однією з найбільш актуальних екологічних проблем для навколишнього середовища і здоров'я людини. Спалювання сухостою забруднює повітря, а розведені навмання багаття призводять до неконтрольованих масштабних пожеж і значних збитків.

13 квітня 2020 року прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу" № 556-ІХ. У пояснювальній записці до документа зазначається, що самовільне спалювання листя та сухої трави становить загрозу для людського здоров’я, адже листя, що тліє без доступу кисню, виділяє хімічні сполуки, здатні викликати у людини різні захворювання, зокрема рак.

         З настанням весняно-літнього  періоду мешканці виходять на природу: починаються польові роботи в полі, на присадибних ділянках та городах. Люди їдуть подихати свіжим повітрям, поспілкуватися з друзями біля вогнища, помилуватися пробудженням природи тощо. Все це є чудовим відпочинком. Часто невід’ємною частиною подібного дозвілля стає вогнище, в якому спалюють торішнє листя, суху траву, дрібне сміття, а також смажать шашлики та картоплю.

           Прикро тільки, що деякі громадяни нехтують правилами безпечної поведінки в навколишньому середовищі. Через їхню необачність під загрозою опиняються багатовікові дерева, рідкісні рослини, гинуть звірі та комахи. Адже недбало кинутий недопалок цигарки, іскорка від погано залитого багаття, небезпечні пустощі з вогнем можуть стати причинами виникнення масштабних пожеж, ліквідовувати, які нерідко доводиться силами численних загонів аварійно-рятувальних підрозділів.

            Слід зазначити, що вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, знищуються гнізда птахів та їх молодняк, страждають дикі звірі (зайці, лисиці та інші).

           Такі пожежі завдають великої шкоди навколишньому середовищу. При згоранні 1 т рослинних залишків у повітря надходить близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять: пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. У тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопрен, що здатен викликати ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільнюються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

 

УВАГА!        

Не спалюйте суху траву та сміття!

Не завдавайте шкоди  здоров’ю людей і навколишньому середовищу!

Щоб не трапилось лиха, варто дотримуватись елементарних правил поведінки.

      Слід бути особливо обережними з вогнем:

  • очищати місце, призначене для вогнища, від сухої трави, листя, гілля;
  • не розкладати багаття поблизу звисаючих крон дерев, в хвойних молодняках, серед  сухого очерету;
  • не залишати вогнище без нагляду;
  • не залишати місць відпочинку, не переконавшись,  що вогонь погашено.

       Невеликі займання, які виникли, наприклад, в результаті викиду з вогнища жаринок, необхідно гасити негайно, заливаючи водою, засипаючи піском, землею, накриваючи брезентом, затоптуючи взуттям, збиваючи мокрими ганчірками, віниками, в крайньому випадку – одягом. Бити краще збоку, за напрямом вогню, з невеликим  притисканням після удару.

 

Пам’ятайте!         Зупинити   початкове   розповсюдження  вогню

                               значно   легше,  ніж   загасити   велику   пожежу.

 

 

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ

про заборону спалювання сухої трави

        Із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Навесні та в літку торішня трава швидко висихає і легко загоряється від сірника, цигарки.

          Мешканці приватних житлових будинків активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб. Дуже часто вогонь виходить з-під контролю людини.

          Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Вони завдають шкоду як господарствам так і лісовим насадженням.

             Зупинити вогонь, що набрав сили, буває  дуже непросто.

            Останні роки весняно-літні пожежі сухої трави в нашій області та і взагалі по Україні значно почастішали.

            Здавалося б обізнаність багатьох громадян з правилами пожежної безпеки повинна попереджувати такого роду випадки, але практика доводить протилежне. Вже на початку весни в районі виникло декілька випадків горіння сухої трави.

            Практично всі трав'яні пожежі відбуваються з вини людини.

         Іноді випалювання трави проводиться навмисно сільсько-господарськими організаціями, фермерами (для очищення сільськогосподарських земель від небажаної рослинності і залишків) або органами лісового господарства (для того, щоб трав'яні пожежі проходили "під контролем" і не призводили до ушкодження лісу).

         Ще частіше причиною трав'яних пожеж стають хуліганські дії або проста необережність: залишене без нагляду вогнище, кинутий недопалок, іскра з глушника мотоцикла або автомобіля і так далі. Загоряння трави, що виникають з природних причин (від блискавок), в принципі бувають, але в загальній кількості трав'яних пожеж їх доля дуже маленька.

         Білолуцька селищна рада нагадує, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу та становлять небезпеку для життя людей.

Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» внесено зміни:

  • до статей 241, 245 Кримінального кодексу:

Розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря тепер становитимуть від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (30 600 грн – 61 200 грн) або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого.

Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються штрафом від 5 400 до 9 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (91800 грн – 153 000 грн) або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

  • до статей 77, 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 530 грн – 4 590 грн) і на посадових осіб - від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4 590 грн – 15 300 грн).

          Дуже часто спалення сухої трави переростає у велико-масштабні пожежі.   Швидкість поширення вогню під час яких надзвичайно висока, тому локалізувати такі його на відкритих територіях дуже важко.

            Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів.

У населених пунктах спалення сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору.

            Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод.

            Слід зазначити, що вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, знищуються гнізда птахів та їх молодняк, страждають дикі звірі (зайці, лисиці та інші).

             Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини.

             Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності. Щорічно в Україні в результаті підпалів сухої трави згорають десятки будинків, нерідко страждають пам'ятники історії і культури, старовинні дерев'яні будівлі.

             При цьому доволі часто паліями сухої трави є самі жителі цих сіл і селищ, або гості, які вибралися з міста, щоб порадіти весні, котра настала.

             Трав'яні пожежі можуть служити причиною ураження людей –під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

             Сукупна дія диму від пожеж на природних територіях на здоров'я людей дуже велика. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, дія диму від таких пожеж (головним чином твердих часток з діаметром до 2,5 мкм, що легко розсіюються в атмосфері) викликає цілий спектр різних захворювань, у тому числі органів дихання, серцево-судинної системи, а також ріст дитячої смертності.

             Наведених вище аргументів цілком вистачає для того, щоб відмовитися від практики навмисного випалювання сухої трави всюди, і домагатися максимально можливого скорочення трав'яних підпалів, що відбуваються внаслідок необережного поводження з вогнем або злого наміру.

            Тому нині практично єдиним ефективним способом боротьби із загоряннями трави є запобігання, яке вимагає злагоджених і усвідомлених дій з боку органів влади і місцевого самоврядування, сільськогосподарських і лісогосподарських організацій, а також максимальної відповідальності і обережності з боку громадян.

         У зв’язку з цим Білолуцька селищна рада закликає громадян відмовитися від практики спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків. Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, а й призводить до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

           ПАМ'ЯТАЙТЕ! При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на сільськогосподарських угіддях завжди існує загроза перекидання вогню на природні ділянки. Саме із спалювання стерні та соломи на полях починається більшість пожеж у природних екосистемах. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

Шановні   громадяни!

          Перебуваючи на відпочинку, пораючись на городах, присадибних ділянках, прибираючи на прилеглих територіях установ, підприємств та організацій, завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

  • Не кидайте непогашені сірники або цигарки.
  • Перш ніж розпалити багаття, розчистіть місце під нього від сухої трави у радіусі 1- го метра.
  • Не залишайте непогашеного вогнища. Залийте його водою.
  • Не відходьте від нього доти, доки йде дим або пара.
  • Якщо ви помітили пожежу, що починається, намагайтеся загасити її самі підручними засобами. Іноді досить просто затоптати полум’я.
  • Якщо пожежа набрала сили і ви не можете погасити її самотужки, терміново зателефонуйте в оперативно – рятувальну службу за номером «101».

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора