A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Профілактика харчових отруєнь та кишкових інфекцій

Дата: 02.07.2021 09:01
Кількість переглядів: 259

Фото без опису

З настанням літнього сезону з’являється можливість розширити раціон харчування вживанням різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб, пов'язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками цих захворювань. Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та ін.), умовно-патогенні мікроорганізми (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції. Зараження здійснюється через забруднені бактеріями чи вірусами або їхніми токсинами продукти харчування, через предмети побуту, забруднені руки, при вживанні некип’яченої води, купанні в непроточній водоймі. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, термічно не оброблені продукти харчування, молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог. 

Джерелами збудників кишкових інфекцій можуть бути хворі люди та (або) так звані бактеріоносії – особи, у яких немає явних ознак та проявів хвороби. В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. Саме тому кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук» Харчовими отруєннями (інтоксикації) називають гострі захворювання, що виникають від вживання їжі, що містить отруйні для організму речовини мікробної і немікробної природи. На відміну від кишкових інфекцій харчові отруєння виникають у людей швидко, їх перебіг відносно легкий, тривалість перебігу декілька днів, практично одночасне виздоровлення, але в окремих випадках,  особливо серед дітей вони приймають дуже важкий характер і можуть закінчитися смертельним результатом.  Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто вони спостерігаються у дітей, тому що в малят і захисні сили слабші, і гігієнічні навички ще недостатні.

              З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

• не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання; 

 не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кремові кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження  

при зберіганні);

при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання, не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

зберігати продукти харчування, зокрема, продукти, що швидко псуються, тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;

розливне молоко, куплене на базарі перед вживанням обов’язково кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;

не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;


 • на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);

• не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);

• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітямдодатково обдати окропом;

• не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо, використовувати для цих цілей воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;

• перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом,  обов’язково мити руки після відвідування туалету;

ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом;

 захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

 вести боротьбу з мухами; 

під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;
 велику небезпеку становить вода відкритих водойм, для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями відпочинку та відповідно облаштованими пляжами, під час купання у відкритих водоймах намагайтеся не ковтати воду;
                 У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я! Неконтрольоване і неправильне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів приводить до того, що в кишечнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора. Хвороба може перейти в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, а це дуже важко піддається лікуванню. При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, а перехворіла людина не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

                                                Будьте завжди здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора