A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

РАННЯ ДІАГНОСТИКА НОВОУТВОРЕНЬ ДОЗВОЛЯЄ ЗБЕРЕГТИ ЗДОРОВ’Я ТА ЖИТТЯ

Дата: 11.04.2024 17:05
Кількість переглядів: 30

Фото без опису

Рак - це загальне позначення більш ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Онкологічне захворювання - це завжди трагедія. Але в наш час добре відомі причини виникнення ракових захворювань, і це дає можливість запобігти приблизно одній третині нових випадків. При виявленні ракової пухлини на ранніх стадіях можливе успішне лікування.

В Україні - понад мільйон онкохворих пацієнтів і щорічно реєструється понад 130 тисяч нових випадків.

Рак стає причиною практично кожної шостої смерті в світі. Близько 70% випадків смерті від раку відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Рак займає друге місце в структурі смертності населення України і разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації. Поширеною проблемою є звернення за медичною допомогою на пізніх стадіях захворювання. У ВООЗ кажуть, що рак не має бути вироком – здоровий спосіб життя, рання діагностика і належне лікування допоможуть здолати хворобу.

Значна частина онкологічних захворювань викликана п'ятьма основними факторами ризику:

  • високий індекс маси тіла;
  • недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів;
  • відсутність фізичної активності;
  • вживання тютюну і алкоголю.

Питома вага характеру харчування в розвитку раку становить 30-35%, куріння - 30%, інфекційних (вірусних) агентів - 17%, життя в умові постійного стресу – 20%.

Способів на 100% уберегтися від раку немає і бути не може. Можна говорити про зниження імовірності занедужати в порівнянні із середніми цифрами для даної місцевості і даної вікової групи. Проте, дані статистики, багатий досвід практичної онкології дозволили виявити багато закономірностей у виникненні і розвитку раку. Цей досвід використовується для рекомендацій з найбільш раціонального способу життя, що дозволяє значно знизити ризик захворюваності.

Набагато легше попередити будь – яке захворювання, ніж лікувати його.

Профілактика онкологічних захворювань:

1. Виключити тютюнопаління і вживання алкоголю. 

2. Вживайте різноманітну і здорову їжу на основі рослинних продуктів і з низьким вмістом жирів.

3. Регулярно займайтеся спортом і підтримуйте оптимальну вагу.

4. Дотримуйтеся режиму сну.

5. Обмежуйте вплив сонячних променів.

6. Регулярно і своєчасно проходьте профілактичні огляди. Регулярне проходження профоглядів значно знижує ризик онкозахворювань за умови їх ранньої діагностики. Вчасно звертайтеся до лікаря з приводу будь-яких захворювань і порушень здоров'я. Строго виконувати всі рекомендації лікарів по обстеженню й лікуванню захворювань, в першу чергу тих, котрі можуть бути передпухлинними. Жити здоровим і повноцінним життям. Рекомендовано проходити профілактичний онкологічний огляд щорічно. 

7. Регулярно раз на місяць проводьте самоогляд шкірних покровів, молочних залоз, лімфатичних вузлів. При наявності будь-яких змін терміново звертайтеся до сімейного лікаря.

8. Виявлення, лікування і спостереження груп ризику - людей, що вже мають хронічні чи передракові захворювання, які знаходяться в тривалому контакті з канцерогенними факторами, що мають сімейну схильність до раку.

У профілактиці онкологічних захворювань важливо виявлення і усунення передпухлинних захворювань. Онкозахворювання нерідко виникають на тлі тривалих хронічних захворювань, званих передпухлинними.

Своєчасне лікування передпухлинних захворювань попередить ризик виникнення раку.

Пам’ятайте! Рак - це не вирок. Близько 40% захворювань на онкологічну патологію можна попередити. Запорукою цього є активний та здоровий спосіб життя, правильне харчування, відмова від тютюнокуріння та надмірного вживання алкоголю, своєчасне проходження медичних обстежень.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора