Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

13 грудня 2023 року відбулася конференція «Освіта стійка, сучасна, переможна»

Дата: 18.12.2023 15:22
Кількість переглядів: 47

Фото без описуФото без описуФото без опису

🇺🇦13 грудня 2023 року відбулася конференція «Освіта стійка, сучасна, переможна» організована Шведсько-Українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні»

 

🔸️На заході за час роботи Проєкту були представлені унікальні методики формування ефективних шкільних мереж, в тому числі мереж старшої школи, презентувалися кращі практики управління освітою в громаді. Експертами Шведсько-Українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» створено пілотну модель органів управління освітою, яка разом з іншими здобутками є необхідною і важливою частиною підтримки процесу європейської інтеграції України.

 

🔸️Напрацювання Проєкту набувають ще більшої актуальності в умовах військової агресії російської федерації, масштабних міграційних процесів, посилення вимог до безпеки цивільного населення та зростання бюджетного дефіциту. Цей Проєкт стане важливим елементом забезпечення прозорості та інклюзивності стратегії відновлення України.

 

🔸️До участі у конференції долучилися заступник Міністра освіти і науки Андрій Сташків та Голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак. Протягом всього дня робота форуму забезпечувалася експертами Проєкту: Войтек Мархлєвський, Айдер Сеїтосманов, Інна Білик, Юлія Савельєва, Олег Фасоля.  

 

🔸️Під час дискусій були обговорені теми: «Оптимальна освітня мережа як умова ефективних та якісних освітніх послуг. Перспективи та виклики реформи старшої школи в Україні: відповідь на сучасні вимоги суспільства. Управління освітою в ТГ: від інституційної спроможності до якості освіти».

 

🔸️Начальник відділу освіти Білолуцької селищної ради Світлана КУЗНЄЦОВА взяла участь у панельній дискусії «Оптимальна освітня мережа як умова ефективних та якісних освітніх послуг». У своєму виступі вона зосередила увагу на питаннях щодо організації освітнього простору у надскладних умовах, втрат та перспектив стосовно відновлення освітнього процесу після деокупації територій Луганщини. Відновлення освітнього процесу після звільнення буде пов’язане з багатьма викликами. На сьогодні законодавство не встигає за викликами, що стосуються окупованих територій. Наприклад, зменшення контингенту здобувачів освіти, що призведе до низької наповнюваності закладів освіти, а це вже проблема для маленьких громад. У зв’язку з цим постане необхідність трансформації освітньої системи. Піднімалося питання щодо внесення змін стосовно застосування коефіцієнта при розрахунку освітньої субвенції та зменшення розрахункової наповнюваності класів для окупованих територій. Зміни, внесені до формули розподілу освітньої субвенції, дадуть можливість зберегти контингент дітей та утримати педагогічні кадри вже сьогодні. Необхідно зробити все, щоб зберегти наявний кадровий потенціал наших громад, тих, хто працює зараз і з ким будемо повертатися додому для відновлення нашої української освіти.

 

✨️Діти – це наше майбутнє. І саме заради майбутнього наші захисники виборюють свободу. 

 

️Тримаймося разом! Все буде Україна!

 

Запис відеооконференції: https://fb.watch/o-YbU1XhGx/

 

Фото: Експерта Шведсько-Українського проєкту "Підтримка децентралізації в Україні" Олега Фасолі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора