A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Освіта сьогодення

Дата: 25.04.2023 14:43
Кількість переглядів: 83

 Фото без опису

 Фото без описуФото без опису

Сфера освіти, як і всі сфери життя суспільства українців, зазнала сильних змін в умовах воєнного стану.  Усі ми вчилися та продовжуємо вчитися жити в цих нових умовах: хтось – продовжувати здобувати освіту, а хтось – працювати. Частина учасників освітнього процесу внаслідок загрози життю, бойових дій та тимчасову окупацію окремих територій, вимушено перемістилася в межах України або за кордон. Багато педагогів та здобувачів освіти все ще залишаються на тимчасово окупованих територіях та потребують особливої підтримки держави.

   Уже скоро завершення 2022-2023 навчального року. Весь цей рік ми вчилися жити інакше. Далеко від своїх домівок, рідних, від звичної своєї роботи та комфортних умов. Насамперед, не відпускали думки про те, що буде з дітьми, які виїхали з тимчасово окупованої території і які залишилися там з різних причин, у новому навчальному році й бажають навчатися за українськими програмами у своїх рідних школах, хочуть чути і бачити своїх вчителів. Не менш хвилювала доля кожного вчителя, кожного працівника закладів освіти. Мабуть, тільки завдяки злагодженій співпраці керівництва Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, Департаменту освіти і науки Луганської ОДА, Старобільської районної військової адміністрації, Білолуцької селищної військової адміністрації, прийняттю їх виважених рішень вдалося організувати роботу закладів освіти на підконтрольній території України. Протягом навчального року відчувалася підтримка кожного з них. На онлайн-нарадах за постійної підтримки Катерини Безгинської, Департаменту освіти і науки Луганської ОДА Юрія Стецюка та Старобільської районної військової адміністрації Володимира Череватого постійно вивчалися питання щодо охоплення дітей навчанням з числа вимушено переселених осіб та дітей з тимчасово окупованої території, організації дистанційного навчання, матеріального забезпечення комп’ютерною технікою, обговорювалися нагальні проблеми і завжди знаходили можливості для їх вирішення. З самого початку утворення військових адміністрацій начальник Білолуцької громади Олександр Козич значну увагу приділяє галузі освіти. Постійно опікується питаннями дошкільної освіти, надання якісних освітніх послуг дітям шкільного віку, підтримки педагогів, які працюють у ліцеї, садочку та які знаходяться у простої. Вже сьогодні ми бачимо проблеми, над якими треба ще працювати, і ставимо завдання, щоб у наступному році було ще досконаліше. Тільки завдяки такої злагодженої співпраці і тільки разом ми впевнено крокуємо до організованого завершення 2022-2023 навчального року. Головним питанням і завданням залишається освіта після деокупації.

   Мережа закладів освіти громади до початку вторгнення рф складала 8 закладів загальної середньої освіти та 5 закладів дошкільної освіти. З 5 закладів дошкільної освіти функціонувало 3 – постійно діючі і 2 – з короткотривалим режимом перебування. Для забезпечення права дітей дошкільного віку на здобуття освіти на підконтрольній території України відновлено роботу закладу дошкільної освіти «Колобок» з короткотривалим режимом перебування. За проектною мережею заклад розраховано на 15 дітей. 

   ЗДО «Колобок» працює за дистанційною формою роботи. Освітній процес 2022-2023 навчального року розпочався організовано з листопада минулого року. До дошкільної освіти залучено 9 дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, у тому числі троє з них – діти учасників бойових дій. Заклад працює за напрямком підготовки дитини до школи. Діти та батьки беруть активну участь у виховних заходах. Батьки дошкільнят постійно долучаються до освітнього процесу.

Відповідно до співпраці Міністерства освіти і науки України з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ в Україні) в рамках ініціативи «Спільно до навчання» ЗДО «Колобок» є учасником проєкту «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні». Мета проєкту – активне залучення дітей, зокрема старшого дошкільного віку, які не відвідують заклади дошкільної освіти з різних причин, до дошкільної освіти з метою забезпечення їм доступу до якісної дошкільної освіти в умовах війни, сприяння набуттю дітьми компетентностей, передбачених державним стандартом дошкільної освіти; навчання педагогів та підтримка батьків.

   З 8 закладів загальної середньої освіти відновлено освітній процес за українськими прогарами на підконтрольній території України у Білолуцькому ліцеї. До навчання залучено 96 учнів. З них кількість внутрішньо переміщених здобувачів освіти, які отримують освітні послуги у закладі, – 18 учнів, перебувають за кордоном – 3 учні, кількість здобувачів освіти з тимчасово окупованих територій – 75 учнів. Навчання у другому семестрі, як і у попередньому, здійснюється за дистанційною формою з урахуванням індивідуального підходу. Можливості надання якісних освітніх послуг сприяє забезпеченість педагогічних працівників ноутбуками, які були отримані за сприяння Фундації Олени Зеленської у межах ініціативи Глобальної бізнес-коаліції для освіти (GBC-Education) та проєкту «Цифровий актив для України» компанії HP та Microsoft. Завдяки цьому педагогічні працівники мають більше змоги і часу приділити самоосвіті, підготовці до уроків, забезпечити змістовний освітній процес під час дистанційного навчання. Навчання дітей, у тому числі і з числа тимчасово окупованих територій, здійснюється з використанням електронної платформи «Моя школа», яка передбачає збереження конфіденційної інформації про дитину. До освітнього процесу залучено 17 педагогічних працівників. Освітній процес забезпечують: один вчитель, який має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «Вчитель-методист», 9 педагогів – з кваліфікаційною категорією «спеціаліст першої категорії», 6 педагогічних працівників – «спеціаліст», 1 вчитель знаходиться у простої. За педагогічним стажем роботи: 4 педагоги працюють на педагогічній ниві понад 30 років, 7 вчителів – від 10 до 30 років, 6 – до 10 років.

   Частина працівників (15 педагогічних і 5 технічних працівників) знаходяться у простої та перебувають на тимчасово окупованій території чи за кордоном, за ними збережена заробітна плата у розмірі 2/3 від посадового окладу.

   Протягом першого кварталу поточного року відділом та закладом загальної середньої освіти організовано роботу щодо замовлення документів про освіту державного зразка для випускників 2023 року. Так у цьому році планується до випуску 12 учнів-дев’ятикласників та 13 учнів одинадцятого класу. Крім того, у березні зараховано 3 дитини до 9 класу за екстернатною формою навчання. Набір до екстернату триває, про що для батьків та дітей Луганщини та інших територій на сторінках Фейсбуку Білолуцького ліцею та Білолуцької громади опубліковано повідомлення.

   Протягом березня-квітня активна робота проводиться з учнями 11 класу та їх батьками щодо складання Національного мультипредметного тесту у 2023 році. Проведена роз’яснювальна робота про умови реєстрації в особистих кабінетах випускників. Крім того, майбутніх абітурієнтів постійно інформують про діяльність вищих навчальних закладів Луганщини та про особливості вступної кампанії 2023.

   Учні та педагогічні працівники ліцею беруть активну участь у виховних заходах. За результатами роботи отримані грамоти, дипломи, подяки. Інформація постійно висвітлюється на сторінках Фейсбук Білолуцького ліцею https://www.facebook.com/profile.php?id=100085232351722 та Білолуцької селищної військової адміністрації https://www.facebook.com/Білолуцька-селищна-військова-адміністрація.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора